April 19, 2024
News Ticker

Află bilanțul activității la Centrul Cultural European Pucioasa


CENTRUL CULTURAL EUROPEAN AL ORAȘULUI PUCIOASA, instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Local Pucioasa și Primăriei, înfințat în 2017 la inițiațiva administrației, ca o necesitate imediată a comunității, se impune imediat în conștiința locuitorilor orașului Pucioasa, dar mai ales a tinerilor, prin proiectele dinamice .
Proiectele cele mai indrăznețe: PUCFAST (festivalul de artă stradală pentru tineret), Proiectul de educație prin artă (deschiderea celor două galerii de artă și prezentările din școli), Roaba cu cărți, Pucioasa Mon Amour, etc.

Evenimente derulate în 2017:

1. 12 expozitii în cele două galerii de artă, 25 artiști plastici, colecționari, care au expus în expoziții personale și de grup, 1500 de vizitatori, elevi, cetățeni ai orașului și turiști aflați la tratament

2. Manifestări în aer liber :
• festivalul PUCFAST ediția I, 20 de artiști prezenți, 15 spectacole și ateliere, 700 de vizitatori zilnic /2000 de participanți și spectatori în cele trei zile
• Roaba cu cărți (s-au distribuit gratuit peste 1500 de volume)
• Parada Motocicliștilor, 150 participanți, 600/1000 spectatori
• Bătaia cu flori, parada auto, 50 de participanți, 500/800 spectatori
• Pucioasa “MON AMOUR” Spectacol de muzică interbelică, 5 artiști, 100 spectatori
• “Pucioasa interbelică” expoziție de carte postală veche, colectionar (arh. Dan Nițescu), 500 vizitatori.
• Moș Crăciun sosește în Pucioasa peste 2000 de participanți
• Orășelul lui Moș Crăciun în perioada 10 – 23 decembrie, 5 manifestări, 500 spectatori
• Aprinderea Luminilor de sărbători de iarnă. 1000 spectactori
• Filme, s-au prezentat 10 filme în sală și în aer liber, 1000 de spectatori

3. Spectacole de teatru, concerte simfonice, recitaluri, spectacole pentru copii, 24 evenimente care au adunat peste 3000 de spectatori
4. Concert de colinde, 30 artiști interpreți, 200 spectatori
5. “Pucioasa Mon amour ”Zilele Orașului. 10 concerte în aer liber peste 20 de artiști, peste 4000 de spectatori.
6. Tabăra de vară cu ateliere: balet, dans , canto, teatru, modelaj, engleză, au participat aproximativ 60 de elevi din școlile și grădinițele din Pucioasa (o elevă a obținut o bursă gratuită de 1 an la o școală de canto în București)
7. Cursuri de canto, balet, pian, desen, chitară, teatru,dans: peste 100 de elevi participanți activi .

Un bilanț fericit:

80 de evenimente, manifestări, ateliere
75 de artisti, profesori, personalități culturale
200 participanți posesori auto și moto: parada motociclistilor, parada auto,
aproximativ 20.000 spectatori, participanți la toate manifestările indiferent de structura lor

Cuantificarea publicului s-a făcut prin: chestionare, fluturași, ecusoane, bilete gratuite și valorice, estimări.

Câteva gânduri .

Sylvain Roudier, liderul grupului Francez “Swing Shouters în concert la Pucioasa:
Am fost foarte plăcut surprinși să găsim într-un orașel din Romania un centru cultural de nivel literalmente european. Ne-a impresionat nu numai dotarea tehnică (mai ales cuplată cu profesionalismul oamenilor) ci și dìversitatea activităților centrului. Nu vom uita receptivitatea extraordinară a publicului, cult si entuziast, în același timp. Vom povesti si altora despre aceasta experiență minunata și abia așteptăm să revenim în România“.

Anca Bodolan Oprișan (conf. universitar la UNATC Bucuresti): “Prima ediție a Festivalului Pucfast organizat de Centrul Cultural European Pucioasa în 2017 a pășit cu dreptul câștigându-și șansa continuității! De la conceperea programului complex cu spectacole pentru copii și adulți, activități sportive în aer liber sau artistice cu animatori și ateliere de creație până la grija ospitaliera față de noi , colaboratorii , toate acestea sunt argumente ca Pucfast să continue și să fie Evenimentul care anima într -o atmosfera de sărbătoare orășelul – stațiune balneară cu parfum cochet și oameni blânzi (pe care i-am îndrăgit și ne dorim să -i revedem ) ! Mulțumim!

O familie de creatori din Târgu Mureș la Pucioasa:
E un mare privilegiu să participi activ ca și creator, fie el făuritor de cuvinte, imagine plastică sau vindecător la inaugurarea unui centru cultural care are ca și mandat nu doar promovarea artei, dar și educația prin artă. M-am simtit onorată că am primit această invitație, la care am răspuns cu cel mai mare drag, drag pentru oameni care au încă în structura ADN- ica bunul simț și dăruirea. «Cartea cu aripi» lansată la dumneavoastră poartă pecetea reciprocității în simțiri și multumirea trăitului frumos și în armonie, dorința pe care o am pentru toată lumea, atât din perspectiva psihanalistului cât și a scriitorului. Faptul că a fost primită și că am fost primită cu atât de mare căldură imi confera sentimentul grației pe care doar o gazdă generoasă o poate oferi oaspetului său. În ceea ce-l priveste pe Levente Csatlos, expoziția lui dăruiește nădejdea călătoriilor reușite și a popasurilor pline de sens și conținut. Vă mulțumim fiecaruia dintre dumneavoastră pentru tot efortul vostru de a dărui și pentru îngăduința prin care am putut participa și noi prin cuvânt și imagine la acest minunat cadou.
Alina si Levente Csatlos

Voicu Enachescu: “Întâlnirea cu Pucioasa este o permanentă bucurie. Întâlnirea cu spectatorii din Pucioasa îmi amintește de copilarie și de momente frumoase din viața mea. Concertele de la Centrul Cultural European mă fac să mă simt în salile de concerte din marile orase. Voi reveni la Pucioasa de fiecare data cu placere și de câte ori sunt invitat.

A.G. Weinberger:
Mi-a făcut o imensă plăcere să descopar un orasel atit de însetat și autentic curios pentru lucruri cu conținut netabloidizabil… Pucioasa este o mica bijuterie, un fenomen… multumesc echipei de la Centrul Cultural pentru primirea caldî și multumesc lui Dan Tzopa pentru grija și prietenia cu care a gestionat aparitia unui Gringo în urbea dumneavoastră. Cu siguranță mă voi întoarce.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.