December 4, 2023
News Ticker

2% din PIB pentru Apărare ! PSD vrea înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții


Spre deosebire de alte partide, PSD își propune câștigarea alegerilor și guvernarea în temeiul unor programe bine definite și bine pregătite. Vă voi prezenta, treptat, părți din aceste teme de guvernare, astfel încât puteți opina asupra lor, puteți oferi sugestii sau idei de modificare.

Prima dintre acestea este proiectul de înființare a unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, al cărui obiectiv principal îl reprezintă creșterea clasei de mijloc din România şi dezvoltarea sustenabilă, sănătoasă, care să înceapă să fie bazată și pe investiții, nu numai pe consum.

Acest fond urmăreşte să primească în portofoliul său toate companiile de stat profitabile – într-o primă fază. Va purcede şi la emiterea de obligațiuni. Estimăm o atragere din emisia de obligațiuni de 25 de miliarde de lei în următorii patru ani, 2017-2020, dividende cel puțin 10 miliarde de lei – acum sunt în jur de 2,5 miliarde de lei dividendele de la aceste companii care vin la statul roman, atragerea altor surse în proiecte investiționale în valoare de cel puțin 25 de miliarde de lei, un miliard de lei care poate fi obținut din vânzarea unor active complet neperformante.

#FSDI va finanța marile proiecte de infrastructură: autostrăzi, căi ferate rapide, irigații. Toate aceste investiții vor fi realizate într-un mod transparent. În fiecare an se vor lista la Bursă minim 10% din aceste companii. Știți foarte bine că listarea la Bursă înseamnă că despre acea companie toate informațiile sunt publice, toată lumea vede ce se întâmplă în acea companie și cum funcționează.

În domeniul produselor farmaceutice, vom urmări ca statul, prin acest fond, să înființeze una sau mai multe fabrici de medicamente în țară.

De asemenea, noi am stabilit și ne-am asumat și vom pune minim 2% din PIB pentru Apărare. FOARTE IMPORTANT pentru județul Dâmbovița: Există potențial, pe de o parte, în actualele capacități de producție in industria de apărare – acest fond va investi pentru recapitalizare, dar se pot dezvolta capacități noi de producție pentru a susține și dezvolta industria de apărare.

Acest fond nu va avea o componentă politică, ci va avea două structuri, consiliul de supraveghere, format din nouă membri, și comitetul director, format din cinci selectați împreună cu firme internaționale pe baza principiilor de bună guvernanță. Va fi o administrare privată a acestui fond suveran, dar nu de către o companie, ci de către aceste două structuri în care vor fi oameni selectați după niște principii foarte transparente.

#FSDI va fi înființat și va rămâne 100% al statului român, ca să nu se facă confuzie cu Fondul „Proprietatea”. Nu se va vinde nicio acțiune din acest fond, va rămâne un fond suveran, va emite obligațiuni, dar nu va vinde nicio acțiune din interior.

Adrian Țuțuianu – președinte PSD Dâmbovița

20161001_2_1

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.